Laksa
BAHAN-BAHAN
500 gram laksa - dicelur
500 gram ikan kembung
2 batang bunga kantan
3 keping asam keping
7 tangkai cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
1 biji timun - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris
2 sudu besar cili kisar
1 biji telur rebus
Garam secukupnya
CARA MEMBUAT :
1. Rebus ikan kembung hingga lembut. Buang tulang dan kisar isi ikan hingga halus.
2. Masukkan bawang besar, bunga kantan, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam keping, otak udang dan air ke dalam periuk.
3. Biarkan mendidih selama 15 minit.
4. Kemudian masukkan isi ikan, garam dan rebus semula selama 10 minit.
5. Sementara itu, jika laksa masih belum lembut. Rebus laksa tersebut kira-kira 2 minit.
6. Masukkan laksa yang telah empuk ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah tadi. Hidang bersama timun, telur rebus yang dibelah dua, daun pudina dan hirisan limau.
Cucur Udang
BAHAN- BAHAN
• 2 cawan tepung gandum
• 3 cawan air
• 1/2 sudu kecil serbuk penaik - dilarutkan dengan setengah cawan air panas
• 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
• 150 gram udang sederhana
• Daun kucai – dipotong sederhana
• Tauge
• Minyak
• Udang secukupnya
CARA MEMBUAT:
1. Gaul sebati kesemua bahan untuk membuat cucur kecuali serbuk penaik. Setelah sebatian larut, masukkan serbuk penaik. Biarkan adunan selama 10 ke 15 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Ambil adunan tadi menggunakan senduk dan masukkan udang ke atasnya lalu digoreng.
3. Apabila cucur telah kelihatan kekuning-kuningan, angkat dan hidang bersama sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment